Van idee tot afgewerkt product – zo ontwikkelen we nieuwe bedrijfswageninrichtingen

Hoe komt een nieuw product van System Edström eigenlijk tot stand? We spraken met Daniel Borgudd, Product Manager, over het creatieve maar ook uitdagende werk achter de schermen.
Het begint allemaal met een schets. Als het gaat om de nieuwe producten die dit jaar op de markt komen, is het vooral de nieuwe interne ladderhouder waar Daniel Borgudd het afgelopen jaar druk mee bezig is geweest.
– “Hoewel we aan afzonderlijke projecten werken, doen we dat nooit alleen. Binnen het team vinden we het belangrijk om elkaar voortdurend uit te dagen en van feedback te voorzien,” vertelt Daniel.
Daniel werkt sinds 2012 bij System Edström. Daarvoor werkte hij als manueel therapeut, maar na een aanvullende opleiding in werktuigbouwkunde en CAD-ontwerp kreeg zijn carrière een nieuwe wending.
– “Ik schreef hier mijn masterscriptie en denk nog vaak met plezier terug aan dat project,” zegt hij lachend.

Van een 3D-print tot sterkteberekeningen
Na de eerste schetsen worden 3D-prints gemaakt om ideeën tastbaar te maken en praktisch te testen.
– “Een ontwerp digitaal bekijken is één ding, maar het vasthouden is iets heel anders. We willen zeker weten dat alles goed werkt voordat we grotere aantallen produceren,” legt Daniel uit.
Daarna volgen sterkteberekeningen en technische analyses die laten zien hoe het product zich onder zware belasting gedraagt.
Veiligheid op de eerste plaats
Nieuwe producten worden aan strenge tests onderworpen, waaronder ook crashtests.Deze worden uitgevoerd bij het Zweedse nationale onderzoeksinstituut voor wegen en vervoer (VTI) volgens de veiligheidsnormen INRS NS 286 en ECE R17. Eerder werken we ook samen met RISE.
– “We maken nooit compromissen op het gebied van veiligheid. Onze crashtests en de trektests die we uitvoeren, zorgen ervoor dat de producten bestand zijn tegen de belastingen in de praktijk voorkomen. Maar minstens zo belangrijk is dat onze montage-instructies correct worden opgevolgd,” zegt Daniel.
Laag gewicht voor duurzaamheid en kostenefficiëntie
Het laag houden van het gewicht van onze producten is niet alleen een kwestie van prijs, maar ook goed voor de impact op het milieu. Lichtere bedrijfswagen inrichtingen verminderen het brandstofverbruik van voertuigen en daarmee de CO₂-uitstoot.
– “Gewicht heeft een directe invloed op zowel kosten als milieubelasting. Hoe lichter onze producten, hoe lager het verbruik en de uitstoot,” benadrukt Daniel.
Voortdurende ontwikkeling – en nauw contact met eindgebruikers
Voor elk nieuw ontwerp worden diverse aspecten vergeleken: functionaliteit, uiterlijk, gewicht en kosten. Na goedkeuring start een nieuwe fase waarin we intensief samenwerken met leveranciers. Er worden prototypes geproduceerd en getest.
Maar daar houdt het niet op.
– “We krijgen veel waardevolle feedback via onze dealers, die op hun beurt in contact staan met de eindgebruikers. Die feedback kan leiden tot kleine aanpassingen, of soms zelfs tot een volledig nieuw ontwerp,” vertelt Daniel.
Hij gaat verder:
– “Vaak gaat het om iets eenvoudigs, zoals het toevoegen van een gat om de montage te vergemakkelijken of het aanpassen van de montagehoeken aan de behoeften van een bepaald land.”
Productontwikkeling is een continu proces, zegt Daniel:
– “Het is uitdagend, soms frustrerend, maar vooral heel erg leuk!”
Het productontwikkelingsproces ziet er, heel simpel gezegd, zo uit:
- Er komen ideeën voor een nieuw product binnen, bijvoorbeeld van collega’s, klanten of anderen.
- We doen marktonderzoek.
- We ontwikkelen een concept in 2D en 3D, dat we zelf in plastic printen of door een leverancier in staal laten maken.
- We testen het product, afhankelijk van het product kan dat een FEM-analyse, een trektest, een crashtest of een combinatie daarvan zijn.
- Vervolgens verbeteren we het product als dat nodig is.
- Vervolgens gaat het naar de volgende afdeling, totdat het product klaar is.
Wil je meer weten? Hier vind je meer info over onze bedrijfswagen inrichtingen en onze online configurator.