Crashtests
voor bedrijfswageninrichting

Veilige bestelwageninrichting

Er zijn verschillende manieren om de veiligheid te testen. Sommige bedrijven gebruiken computersimulaties en modellen, andere voeren zelf crashtests uit, met hun eigen doelstellingen. Voor ons is de enige effectieve manier om de crashtests uit te laten voeren door een erkend onafhankelijk instituut, volgens internationale testmethoden. Het Franse instituut INRS heeft de enige testmethode ter wereld vastgesteld voor het testen van de inrichting van bedrijfsvoertuigen. Dit zijn uiterst doorgedreven tests, ze gerbuiken bijvoorbeeld een hogere botssnelheid en een hoger laadvermogen dan de normen die we voorheen gebruikten en die meer gericht waren op zaken als stoelen.

Onze eerste crashtests deden we in 2001 in Milbrook, Engeland volgens ECR R17.07. We slaagden met vlag en wimpel. Crashtests, normen en wensen veranderen in de loop der jaren, daarom herhalen we deze tests regelmatig.

Na een succesvolle samenwerking met het Franse onafhankelijke testinstituut Valutec besloten we een paar jaar geleden om onze inrichtingen te testen volgens de INRS NS286 norm met het Zweedse onafhankelijke instituut RISE. Ook deze laatste crashtest leverden opnieuw uitstekende resultaten op.

Een crashtest gaat als volgt: de inrichtingen worden op een crashframe geschroefd, net zoals in een voertuig. De planken en laden worden vervolgens belast met gewichten die 80% van hun oppervlak in beslag nemen. Alles wordt gedaan om de grootst mogelijke impact te bereiken. De simulator wordt dan gelanceerd met een snelheid van iets meer dan 50 km/u en botst rechtstreeks op een betonnen muur. Door het gewicht van de lading treedt een fractie van een seconde na de eerste klap een terugslag op, zoals ook bij een ongeluk zou gebeuren.

Het INRS is een groot Frans instituut voor de preventie van arbeidsongevallen (700 werknemers). In 2007 begonnen hun teams met het opstellen van een uniforme testmethode voor crashtests afgestemd op de inrichting van bedrijfsvoertuigen. De belasting voor schappen en laden worden nauwkeurig gespecificeerd en de montage moet gebeuren volgens de gebruikelijke montage-instructies.

De belasting moet ten minste 25 G bedragen bij een botsing. De meeste testinstituten zijn van mening dat de uiterst robuuste INRS NS286 testmethode het mogelijk moet maken om bedrijfswageninrichtingen in heel Europa te testen, vergelijkbaar met het Euro NCAP programma.